ALCASYSTEM – modulární systémové stěny pro výstavbu a rekonstrukci koupelnových prostor a toalet od společnosti Alcadrain s. r. o. disponuje komplexní nabídkou doplňujících příslušenství, jednoduchostí montáže a prefabrikace. Je to kompletní řešení sestavené ve výrobním závodě, které se hotové doveze na stavbu a připojí. Má tak 6× rychlejší instalaci s nižším ekologickým dopadem. To vše se servisní podporou a projektovou přípravou.

Abychom zjistili o tomto systému více, zeptali jsme se na něj pana Ing. Lukáše Vozdeckého, ředitele pro rozvoj obchodu společnosti Alcadrain s. r. o.

V 70. letech se úspěšně stavěly panelové domy. Byla to produktivní výstavba bydlení pro stovky tisíc lidí, která se skládala z předem vytvořených modulů. Byl to pro Vás vzor?

Masová produkce je vždy spojena s opakováním jednoho vzoru a zjednodušováním procesů. To šetří čas i peníze. Československo na to přišlo někdy v 50., 60. letech, ale například v Německu to bylo zhruba o třicet let dříve. V době, kdy fungovala umělecká škola Bauhaus zaměřená na design bydlení dostupný širokým masám obyvatelstva. Tam byly položeny základy modulární výstavby v Evropě. Jsme v době, kdy je opět potřeba oprášit staré know-how, zmodernizovat ho a dovolit mu jistou variabilitu a nová technická řešení. Proto vznikly prefabrikované stěny Alcasystem.

Z čeho se Alcasystem skládá a jak se s ním pracuje?

Jedná se o konstrukční systém sestávající z kovových profilů, rohových spojů a kotvicích prvků, který umožňuje snadnou instalaci různých produktů sanitární techniky, jako jsou systémy pro WC, držáky umyvadel, pisoárů či bidetů, sprchové žlaby, kompletní vodní a odpadní rozvody a další součásti jako pračkové sifony nebo vodoměry. Tato předem připravená stěna je pak na stavbě jednoduše namontována – ukotvena a připojena k potřebným rozvodům. Je to taková stavební skládačka.

Pro jaké budovy je systém vhodný?

Pokud jde o ekonomickou stránku, systémové stěny se nejvíce vyplatí ve středně velkých a velkých projektech. Pokud stavíte bytový nebo kancelářský komplex, rozvržení jednotlivých koupelen a WC je vždy stejné nebo velice podobné. A to je ideální případ právě pro použití prefabrikace. Dochází tu k přímé úměře – čím více koupelen postavíte, tím více času a peněz v konečném důsledku ušetříte. Jedním dechem je třeba dodat, že každou modulární koupelnu je možné si individuálně přizpůsobit, takže to neznamená, že s Alcasystémem vzniknou bytové domy s naprosto identickými koupelnami. Na výběr je široká škála produktů, které jsou se stěnami kompatibilní. Prefabrikované stěny je možné použít i při stavbách a rekonstrukcích jednotlivých bytů a rodinných domů, ale v těchto případech už úspory nejsou tak zřejmé jako při developerských projektech.

Kolikrát je efektivnější práce v dílně, nežli přímo na stavbě?

V současné době se stavebnictví potýká s kritickým nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na stavbách. Než vyčíslovat kolikrát efektivnější je prefabrikace oproti výstavbě přímo v místě stavby, je důležité říct, že se tímto způsobem lze s chybějící pracovní silou vypořádat. A nejen to – osazením již hotové stěny se zkrátí nebo zcela zmizí technologické pauzy mezi jednotlivými stavebními a instalačními procesy. Použití prefabrikované stěny je mnohem čistší práce než sekání či řezání do stěn. Navíc toto řešení zvyšuje produktivitu práce, tím i zisk montážních firem. Alca je schopna zajistit vše od prvotního návrhu, přes výkresovou dokumentaci a výrobu až po samotnou montáž přímo na stavbě. V tomto případě poskytuje na konstrukci 15letou záruku.

Jak spolupracujete s projektanty?

V České republice je to trochu problém. Na tento druh výstavby zde nejsou odborníci ve stavebním oboru ještě tak zvyklí, jako jejich kolegové v západní Evropě. My se tak dostáváme k projektům zkreslených klasickým způsobem, které pak musíme přepracovat. Tak se zpětně dostaneme k projektantům, kteří Alcasystem zakomponují do projektu na základě našich podkladů a výkresů. Investoři nás pak znají, což usnadňuje celý proces a práci na nových projektech.

Jak řešíte podmínky, certifikace a zkoušky pro vstup na trh v EU?

Alcasystem je nositelem protipožární, protihlukové a statické certifikace. Všechny certifikace získáváme v německých laboratořích. Je to proto, že stěny exportujeme především na západní trhy, kde jsou řemeslníci zvyklí s prefabrikovanými systémy pracovat. Produkt tak splňuje ty nejpřísnější evropské normy.

Alcasystem je progresivní forma montáže TZB s budoucností. Jedná se o optimální řešení sanity jako celku. AOVT sleduje inovativní procesy v oboru, a proto právě společnosti Alcadrain s. r. o. udělila za tento produkt ocenění VELKÁ CENA AOVT za rok 2023.

Rozhovor vedli: Ing. Josef Brabenec – prezident AOVT, Bc. Martina Sýsová – tajemnice AOVT

Zdroj: Časopis Topenářství instalace