V říjnu jsme představili naše inovativní produkty na prestižním veletrhu Home & Building Expo 2024 v Ománu. Tento klíčový trh nám, jak nadšeně potvrdil ředitel exportu Stanislav Koryčánek, otevřel dveře k novým příležitostem a spolupracím.

Proč Omán?

Stavebnictví v Ománu, třetí největší zemi Arabského poloostrova, hraje klíčovou roli a přispívá 9 % k HDP, což z něj činí obrovský potenciál pro růst. Ambiciózní Ománská vize 2040 a rozvojový plán na období 2021–2025 slibují masivní investice do bytové a komerční výstavby, infrastruktury a turistického ruchu. To otevírá skvělé příležitosti pro naše produkty a technologie, a proto se Omán stal pro Alcu klíčovým trhem. Na veletrhu jsme se zaměřili na hledání distributorů a prezentaci našich moderních produktů, což se nám podařilo. Setkali jsme se s projektanty, architekty i developery a navázali několik pozitivních schůzek, nejen v Ománu, ale i v Jemenu. Věříme, že brzy zahájíme spolupráci, říká Stanislav Koryčánek, ředitel exportu.

Proč Omán?

Aktuální trendy a potřeby trhu

Omán, stejně jako mnoho dalších zemí v regionu GCC (Gulf Cooperation Council - Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu), si uvědomují, že zásoby ropy nejsou nevyčerpatelné, a proto intenzivně hledají udržitelné ekonomické modely. Země stále více sází na turistický ruch a rozsáhlý rozvoj infrastruktury, což otevírá velké příležitosti pro moderní stavební řešení a inovace. „Vnímáme rozvoj turistického ruchu jako zásadní hybnou sílu pro zvýšenou poptávku po moderních sanitárních technologiích a stavebních řešeních,“ říká Koryčánek.

Co se týče koupelen a instalací, místní trh se přiklání k evropským trendům. Vidíme, že nové instalace opouštějí tradiční arabské záchody v podlaze a preferují moderní zavěšené WC, říká Stanislav Koryčánek. Designové trendy, jako jsou černé, zlaté či gun-metal baterie a doplňky, získávají na popularitě stejně jako v Evropě.

Aktuální trendy a potřeby trhu

Budoucí příležitosti a spolupráce

Rostoucí stavební činnost zaměřená na turistický ruch přináší nové obchodní možnosti nejen v Ománu, ale i v dalších zemích GCC. Země si uvědomují, že jejich ekonomiky musí najít nové zdroje příjmů, a stavebnictví bude jedním z klíčových sektorů pro tento přechod, dodává Koryčánek. Spolupráce na veletrzích organizovaných CzechTrade nám poskytuje efektivní cestu k rozvoji obchodních příležitostí v regionech, kde se investice teprve musí prověřit. Naše účast na Home & Building Expo 2024 byla dalším krokem v expanzi na Blízký východ a těšíme se na nové obchodní příležitosti, které tento dynamický trh přinese.

Budoucí příležitosti a spolupráce